Beleid

In de stukken hieronder, treft u de plannen en verantwoording aan voor komend schooljaar.

Pestprotocol

Ons pestprotocol is geschreven voor kinderen, ouders en leerkrachten van De Dubbelster.

Het biedt informatie over pesten en geeft duidelijkheid over welke stappen wij nemen om pesten te voorkomen en om pesten te stoppen. Zoals bijvoorbeeld projecten rondom respect, ons pedagogische klimaat en grote betrokkenheid van ouders bij onze school.

Het pestprotocol is onderdeel van het veiligheidsplan. Klik hier voor het veiligheidsplan/pestprotocol.

Gezond eten

Wij hechten veel belang aan gezond eten. Daarom vragen we u om elke dag voor als 10-uurtje fruit of groente mee te geven. Heeft een kind ook een koek mee, dan eten we eerst het fruit, daarna de koek. Heeft uw kind geen fruit/groente mee? Dan delen we met een ander of mag uw kind zijn/haar een boterham.

Een traktatie is een extraatje bij het vieren van een feestelijk moment zoals een verjaardag. Voor kinderen is een traktatie al snel een hele maaltijd. Daarom is het belangrijk dat de traktatie niet te groot is en niet te veel calorieën bevat. Naast de portiegrootte is ook het moment van uitdelen van belang. Om het gebit te sparen is het goed om de traktatie uit te delen op een moment dat de kinderen toch al iets eten of drinken. Daarom worden de traktaties aangeboden in de ochtendpauze. Hieronder een aantal websites met leuke ideeën voor gezonde en verantwoorde traktaties.
Voedingscentrum Gezond trakteren

Hoofdluis

Hoofdluis is zeer besmettelijk en komt vooral voor bij kinderen. Het is daarom niet raar dat ook wij op school daar met regelmaat mee te maken hebben. Kinderen hebben immers onderling nauw contact. Op school nemen we al enkele maatregelen. Na iedere schoolvakantie worden op school alle kinderen op hoofdluis gecontroleerd door een aantal behulpzame moeders of vaders. Ook hebben alle kinderen een ‘luizencape’. Wilt u er samen met ons voor zorgen dat de jas van uw kind aan de kapstok ophangen wordt onder de luizencape? Treft u onverhoopt toch hoofdluis aan bij uw kind, wilt u dit dan doorgeven aan de leerkracht van uw kind? Voor meer informatie over hoofdluis (behandeling) kunt u een bestand downloaden: hoofdluis.

Vervoer van leerlingen tijdens een excursie

Tijdens het schooljaar nemen wij met onze leerlingen af en toe deel aan activiteiten buiten school (museumbezoek, voorstellingen, etc.). Hiervoor worden ouders gevraagd om te rijden. De Rijksoverheid heeft voor het vervoer van kinderen de volgende richtlijnen opgesteld. Deze richtlijnen zijn op iedereen van toepassing, ongeacht de situatie (privé, vereniging, school, etc.). Als school gaan wij ervan uit, dat ouders die zich beschikbaar stellen om leerlingen te vervoeren deze richtlijnen volgen en dat zij over een inzittendenverzekering beschikken.

Wat zijn de regels voor het vervoer van kinderen in de auto?

- Kinderen tot 18 jaar en kleiner dan 1,35 meter moeten voorin en achterin de auto in een goedgekeurd autokinderzitje worden vervoerd.
 - Kinderen groter dan 1,35 meter moeten voorin en achterin de auto de autogordel om en mogen als het nodig is een zittingverhoger gebruiken.
 - Bij incidenteel vervoer over beperkte afstand (maximaal 50 kilometer) volstaat gebruik van de gordel op de achterzitplaatsen voor kinderen vanaf 3 jaar.
 - Kinderen vanaf 3 jaar en langer dan 1,35 meter mogen ook op de voorste zitplaats zitten met autogordel.

Een gordelgeleider (gordelclip) zorgt ervoor dat het diagonale deel van de autogordel over de schouder loopt en niet over de hals. Een gordelgeleider maakt vaak deel uit van een zittingverhoger. Er zijn ook aparte gordelgeleiders te koop. Een aparte gordelgeleider mag alleen gebruikt worden door:
 - Kinderen kleiner dan 1,50 meter waarvoor geen zittingverhoger is omdat ze er te zwaar voor zijn (36 kilo of zwaarder)
 - Volwassenen die kleiner zijn dan 1,50 meter.

In alle andere gevallen is het gebruik van een aparte gordelgeleider verboden. Ook mag een aparte gordelgeleider alleen aan het diagonale deel van de autogordel zijn bevestigd. Een gordelgeleider die het heupdeel met het diagonale deel verbindt, is dus altijd verboden.

Bron: Rijksoverheid